MBO-T tehnologija je 'zero waste' rješenje. Pojednostavljeno rečeno, radi se o tvornici u koju na jednoj strani ulazi mješani komunalni otpad, a na drugoj izlazi 8 vrsta recikliranih korisnih sirovina, kompost i tzv. gorivo iz otpada RDF. Dakle, eliminira se potreba za daljnjim deponijem otpada, dobivaju korisne sirovine, a sve to u zatvorenom procesu, bez ikakvih štetnih utjecaja na okoliš, uz rekordno nisku potrošnju energije, te iznimno nisku cijenu investicije.

Postoji više tipskih tvornica, no ona najveća je kapaciteta od 20 tona otpada po satu. Odgovorno tvrdimo da bi četiri takve tvornice, strateški raspoređene na određenim lokacijama bile dugoročno rješenje za sve probleme s otpadom jednog velikog grada tipa Zagreba, Beograda. Slično vrijedi i za sve ostale gradove.

Gorivo iz otpada sasvim je uobičajeni sastojak za fosilna goriva u svim razvijenim europskim zemljama. Ljudi kod nas još uvijek pogrešno smatraju kako je to otpad. Radi se o nereciklabilnoj komponenti otpada, koja mora zadovoljiti rigorozne kriterije da bi mogla biti termički obrađena i korištena kao gorivo. Najpovoljnija industrija za korištenje RDF-a je cementna industrija, jer se tamo pepeo nastao nakon spaljivanja ugradi u sam cement i tako nema potrebe za ikakvim daljnjim zbrinjavanjem, a može se koristiti u toplanama ili za proizvodnju struje.

Naše postrojenje konstruirano je tako da se otprilike 30 posto ukupnog volumena komunalnog otpada reciklira putem sekundarne sirovine, daljnjih 30% biokomponente završi u kompostu, dok 40% ide u RDF. To je apsolutno svjetski standard, samo što postrojenja imaju još i neke specifičnosti, npr. jedini smo koji nudimo automatsko šrediranje i baliranje RDF-a. Općenito, ovakvo postrojenje - tipska tvornica s integriranom zaštitom za vodu, zrak i tlo, te solarnom elektranom u koju se instalira MBO-T postrojenje apsolutni je svjetski novitet.